Zwangerschap en de pil

Mamakind Zwangerschap en de pil

De anticonceptiepil is één van de populairste voorbehoedsmiddelen op de markt. Maar kun je ondanks het slikken van de pil zwanger raken? En wat kun je het beste doen om zwanger te raken na jarenlang de pil geslikt te hebben?

Risico’s bij pilgebruik
De anticonceptiepil is er in talloze soorten en maten en is in Nederland erg populair onder zowel jonge als iets oudere vrouwen. Veel jongeren slikken de pil tegen huidproblemen en blijven het medicijn na verloop van tijd gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Honderd procent betrouwbaar is de pil echter nog altijd niet en bij het vergeten van slechts één pil loop je al risico om zwanger te raken.

Vergeten te slikken
Hoewel duizenden vrouwen dagelijks een anticonceptiepil slikken, weten veel vrouwen niet precies hoe deze werkt en wat er gebeurt wanneer je een pil vergeet. In de bijsluiter van de pil staat dat je bij het vergeten van een pil de volgende dag twee pillen kunt nemen. Het risico dat je bij het vergeten van een pil zwanger raakt, verhoogt echter drastisch. Wanneer je één pil vergeet en de volgende dag twee pillen inneemt, wordt namelijk aangeraden om nog zeker een week lang condooms te gebruiken.

Zwanger na de pil
Wil je zwanger raken, maar gebruik je al jaren de pil? Dan is het bij sommige vrouwen nodig om te ‘ontpillen’. Dit wil zeggen dat je met de pil stopt, maar dat het lichaam hier erg aan moet wennen. De voortplantingsorganen moeten als het ware weer even op gang komen. De mate waarin dit gebeurt, verschilt per vrouw. Sommige vrouwen zijn een paar weken na het stoppen met de pil zwanger; bij anderen duurt het een paar maanden.

Ben je de pil vergeten en heb je onveilig gevreeën? Dan is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts, die je precies kan vertellen wat je het beste kunt doen.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , ,

Abonneer op onze Blog

Altijd op de hoogte blijven van Mama & Kind? Dat kan via onze RSS-feeds.

Nog geen reacties.

Leave a Reply