Zwanger raken met medische hulp

Mamakind Zwanger raken met medische hulp

Proberen jullie al ruim een jaar zwanger te raken, maar wil het maar niet lukken? Dan is het misschien tijd om medische hulp te overwegen. In dit artikel lees je alles over verschillende behandelingen.

Je leven optimaliseren
Wil het zwanger worden maar niet lukken, dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Rokers hebben bijvoorbeeld een verminderde kans op zwangerschap, net als mensen met overgewicht of mensen die erg gespannen zijn. Voordat je medicijnen of vruchtbaarheidsonderzoeken overweegt, is het dan ook van belang om er zelf alles aan te doen om de kans op zwangerschap op natuurlijke wijze te vergroten. Verruil je sigaretten dus voor extra groente, haal je hardloopschoenen of yogamat weer eens uit de kast en zorg dat je voldoende vitamines binnenkrijgt.

Artsbezoek en onderzoek
Heb je alles geprobeerd en ben je een jaar later nog altijd niet zwanger? Dan kan je huisarts je helpen door vruchtbaarheidsonderzoek te doen. Stellen ouder dan 35 jaar kunnen al na een halfjaar om hulp vragen. Bij het vruchtbaarheidsonderzoek zal de huisarts bij vrouwen vooral zoeken naar factoren die een eisprong in de weg kunnen staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijngebruik of verminderde vruchtbaarheid in de familie. Van de man wordt het zaad onderzocht, waarbij vooral op kwaliteit en activiteit wordt gelet.

Hormoonbehandelingen
Een veelvoorkomende behandeling om de kans op zwangerschap te vergroten is een behandeling met hormonen van de vrouw. Deze hormonen worden vaak door middel van injecties toegediend en zorgen ervoor dat de eisprong opgewekt wordt. Hierdoor kunnen enkele eitjes tegelijk rijpen, waardoor de kans op zwangerschap groter wordt. Bij sommige hormoonbehandelingen kan het aantal rijpende eitjes tot tientallen oplopen. Doordat er meerdere eitjes beschikbaar zijn, leiden hormoonbehandelingen regelmatig tot meerlingen.

Kunstmatige inseminatie
Blijkt uit het vruchtbaarheidsonderzoek dat het zaad van de man van verminderde kwaliteit is, dan kan voor kunstmatige inseminatie, ook wel bekend als IUI, gekozen worden. Hierbij wordt het zaad van de man direct in de baarmoeder van de vrouw ingebracht en hoeft het zich dus geen weg door het baarmoederslijmvlies te banen. Een tweede voordeel van deze behandeling is dat artsen de beste zaadjes kunnen selecteren, in de volksmond ook wel ‘de beste zwemmers’ genoemd.

IVF of ICSI
Mochten er problemen met de eisprong zijn, dan zijn IVF of ICSI voor de hand liggende behandelingen. Bij beide behandelingen worden door middel van een punctie eitjes uit de eierstokken verwijderd. Deze worden vervolgens bevrucht met het zaad van de man. Bij IVF worden hiervoor meerdere zaadjes gebruikt, terwijl bij ICSI één zaadje geselecteerd en direct in het eitje geïnjecteerd wordt. De bevruchte eicel of eicellen worden vervolgens in de baarmoeder geplaatst.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , , , ,

Abonneer op onze Blog

Altijd op de hoogte blijven van Mama & Kind? Dat kan via onze RSS-feeds.

Nog geen reacties.

Leave a Reply