Muziek voor baby’s en kinderen

Mamakind Muziek voor babys

Al jaren doet het verhaal de ronde dat klassieke muziek goed is voor baby’s; zowel tijdens de zwangerschap als in de eerste maanden van hun leven. Waar of niet? En wat is nu eigenlijk de invloed van muziek op baby’s en kinderen?

Geen intelligentie, wel ontspanning
Klassieke muziek zou kinderen slimmer en rustiger maken. Dit verhaal doet al jaren de ronde, maar klopt dit wel? Niet helemaal, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Kinderen worden namelijk niet slimmer door te luisteren naar muziek. Wél helpt het zowel zwangere vrouwen als baby’s te ontspannen. Oudere kinderen kunnen zich beter concentreren als ze vanaf jonge leeftijd leren zelf muziek te maken.

Muziek maakt gelukkig
In Taiwan werd onderzoek gedaan naar welk muziekgenre het beste is voor moeder en kind. Een groep zwangere vrouwen werd hiervoor onderzocht en in twee groepen gesplitst: een muzikale en een niet-muzikale groep. De eerstgenoemde groep kreeg vier cd’s mee naar huis en kreeg de opdracht één cd uit te kiezen en hier dagelijks een halfuur naar te luisteren. Het resultaat? De muzikale groep voelde zich na twee weken gelukkiger en meer ontspannen.

Betere leerprestaties
Oudere kinderen hebben veel baat bij zowel het luisteren als het zelf maken van muziek. Hierdoor worden namelijk het geheugen en de motoriek getraind. Ook worden de kinderen beter in luisteren, wat bijvoorbeeld helpt bij het onder de knie krijgen van een nieuwe taal. Muziek is bovendien een goede uitlaatklep; kinderen die muziekles volgen hebben minder vaak problemen met agressie of depressie.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Leave a Reply