Moeders werken minder door kinderbijslag

0 Mamakind Moeders werken minder door kinderbijslag

Heeft het verschaffen van kinderbijslag invloed op het werkgedrag van moeders? Dat beweert promovendus Rense Nieuwenhuis in zijn proefschrift.

Financiële steun  
Volgens Nieuwenhuis zouden moeders minder werken doordat ze financieel ondersteund worden door middel van kinderbijslag. Hij deed onderzoek in talloze Westerse landen waaronder Nederland en Amerika en vergeleek overheidsbeleid met het werkgedrag van vrouwen.

Overheid en geld
Nieuwenhuis bekeek maar liefst 700.000 huishoudens en kwam erachter dat vrouwen die door de overheid financiële steun ontvangen, minder geneigd zijn om deel uit te maken van de arbeidsmarkt. Stimulatie van het combineren van werk en gezin heeft wél een positieve invloed op het gedrag van vrouwen op de arbeidsmarkt.

Intelligentie
Hoe hoger een vrouw opgeleid is, hoe meer zij geneigd is om bij het krijgen van kinderen te blijven werken. Is een vrouw laag opgeleid, dan heeft zij er financieel minder baat bij om te blijven werken. Veel laagopgeleide vrouwen kiezen er bij het krijgen van kinderen dan ook voor om voortaan huismoeder te zijn.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Leave a Reply