Kinderen op latere leeftijd

Mamakind Kinderen op latere leeftijd

Vrouwen beginnen op steeds latere leeftijd aan kinderen en dit heeft zowel voordelen als nadelen. Twijfel je wanneer je zelf zwanger zou willen raken? Wij zetten de overwegingen voor je op een rij.

Steeds ouder
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen stijgt al tijden. In de jaren ’70 waren vrouwen gemiddeld ruim 24 jaar. Tegenwoordig is dit vijf jaar ouder en in Nederland is de leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen zelfs het hoogst van Europa. Ruim tien procent van de vrouwen krijgt zelfs pas op of na haar 35e levensjaar haar eerste kind.

Waarom wachten?
Veel vrouwen kiezen er bewust voor om pas op latere leeftijd kinderen te krijgen. Zo kunnen ze eerst hun carrière opbouwen, eventueel een huis kopen en ervoor zorgen dat het kind als het ware in een gespreid bedje terechtkomt. Daarbij zijn veel vrouwen van mening dat ze op latere leeftijd beter in staat zullen zijn om voor een kind te zorgen dan wanneer ze nog jong zijn.

Waarom niet wachten?
Lichamelijk gezien is het voor vrouwen praktischer en verstandiger om kinderen te krijgen vóór het 30e levensjaar. Dan is een vrouw het vruchtbaarst en is de kans om zwanger te raken groter. Bovendien is de kans op afwijkingen bij de baby of problemen tijdens de zwangerschap dan aanzienlijk kleiner. Vanaf het 30e levensjaar is er een grotere kans op een miskraam en meer kans dat de baby een chromosoomafwijking heeft.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Leave a Reply