Fabels en feiten over wiegendood

Mamakind Fabels en feiten over wiegendood

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: het verliezen van je kind door wiegendood. Hoewel sommige gevallen van het verschijnsel onverklaarbaar zijn, is er ook veel wél bekend. Lees hier over de fabels en feiten, inclusief tips om wiegendood te voorkomen.

Wat is het?
Over de term ‘wiegendood’ is bij veel mensen wat verwarring. Want worden met dit woord nu alle kindersterftes bedoeld, of alleen de gevallen waarbij het kind in zijn of haar eigen wieg komt te overlijden? Geen van beiden is het geval. Met ‘wiegendood’ wordt namelijk bedoeld dat een kind in slaap is overleden, zonder dat hiervan een lichamelijke oorzaak kan worden vastgesteld.

Wat zijn mogelijke oorzaken?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van wiegendood, die tot op heden nog niet bekend is. Artsen hebben echter wel een vermoeden van een mogelijke aanleiding, die zou liggen in de hersenen, die niet voldoende ontwikkeld zijn om het ademhalingssysteem aan te sturen. Hierdoor wordt de ademhaling onregelmatig of stopt een baby met ademhalen en treedt een zuurstoftekort op.

Wie maken kans?
Wiegendood komt zelfs bij de meest gezonde baby’s voor en het is dus moeilijk te zeggen of de ene baby meer risico loopt dan de andere. Wel zijn er een aantal factoren vastgesteld die van invloed zijn op de kans dat een kind door wiegendood komt te overlijden. Zo maken kinderen van rokers, alcohol- en drugsgebruikers meer kans en heeft ook de levensstijl van de ouders invloed. Uit recent onderzoek bleek bijvoorbeeld dat wiegendood vijf keer zo vaak voorkomt als baby’s bij hun ouders in bed slapen.

Hoe voorkom je het?
Hoewel wiegendood nooit volledig voorkomen kan worden, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans zo veel mogelijk te verkleinen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je, ook na de geboorte van het kind, gezond leeft en het kind zo min mogelijk blootgesteld wordt aan sigarettenrook. Leg je baby om te slapen ook zo veel mogelijk in zijn of haar eigen wieg. Volgens onderzoekers kan op die manier bijna de helft van alle sterfgevallen door wiegendood voorkomen worden.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , , ,

Abonneer op onze Blog

Altijd op de hoogte blijven van Mama & Kind? Dat kan via onze RSS-feeds.

Nog geen reacties.

Leave a Reply