De ins en outs over ivf

0 Mamakind De ins en outs over ivf

Als je niet op de natuurlijke manier zwanger weet te raken, is ivf een optie die veel stellen overwegen. Maar hoe werkt dit precies? Lees het hier!

Reageerbuis
In-vitrofertilisatie, of kortweg ivf, is een techniek waarmee een eicel buiten het lichaam wordt bevrucht met zaadcellen. Na deze bevruchting wordt het ontstane embryo bij de moeder in de baarmoeder geplaatst, waarna hopelijk een normale zwangerschap kan plaatsvinden. Doordat de bevruchting niet in het lichaam, maar in een reageerbuisje plaatsvindt, wordt ivf ook wel reageerbuisbevruchting genoemd.

Eisen
Ivf is geschikt voor mensen wiens algehele gezondheid goed is, maar desondanks niet via de natuurlijke wijze zwanger raken. Er zijn enkele extra voorwaarden waaraan ivf-kandidaten moeten voldoen. Zo moet de vrouw jonger dan 41 jaar zijn en moet het zaad van de man enige kwaliteit hebben. De oorzaak van het niet zwanger kunnen raken is daarbij onbekend.

Vier fases  
Een ivf-behandeling bestaat gewoonlijk uit vier stappen: follikelstimulatie, eicelpunctie, fertilisatie en de embryo transfer. Tijdens follikelstimulatie begint de vrouw met het gebruik van hormonen die ervoor zorgen dat extra eicellen geoogst kunnen worden. Hoe meer eicellen immers bevrucht en teruggeplaatst kunnen worden, hoe groter de kans is op een zwangerschap. Na de follikelstimulatie volgt de eicelpunctie, waarbij eicellen uit de eierstokken worden verwijderd door middel van een punctie.

Zwangerschap
De verkregen eicellen worden door het ziekenhuis in broedkasten bewaard, waarna ze worden geïnjecteerd met meerdere zaadcellen. Na ongeveer 24 uur kan worden geconstateerd of de eicel bevrucht is en kan worden bekeken welke eicellen geschikt zijn voor terugplaatsing. De embryotransfer vindt meestal plaats wanneer de eicel zo’n drie dagen bevrucht is en wordt uitgevord met een katheter. Ongeveer een derde van de vrouwen die de laatste fase doorlopen worden zwanger.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , ,

Abonneer op onze Blog

Altijd op de hoogte blijven van Mama & Kind? Dat kan via onze RSS-feeds.

Nog geen reacties.

Leave a Reply