De ins en outs over borstvoeding

Mamakind De ins en outs over borstvoeding

Net als zwangerschappen en bevallingen is borstvoeding geven voor iedereen anders. Heb je toch hulp nodig bij het kiezen tussen borst- en flesvoeding? Lees hier dan wat medische feiten en tips!

De voordelen van borstvoeding
Het geven van borstvoeding heeft verschillende voordelen voor zowel moeders als kinderen. Uit recent onderzoek blijkt dat het drinken van moedermelk de groei van de hersenen positief beïnvloed en zo zijn er nog talloze andere medische voordelen te noemen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat kinderen aan wie borstvoeding gegeven wordt minder pijn ervaren en meer voedingsstoffen binnenkrijgen.

Ook voor de moeder heeft het geven van borstvoeding zowel lichamelijke als geestelijke voordelen. Zo helpt het op natuurlijke wijze voeden van je kind bij het inperken van bloedingen na de bevalling. Vanzelfsprekend is het geven van borstvoeding een goede manier om een band op te bouwen met je baby en bovendien helpt het geven van borstvoeding bij het verliezen van de kilo’s die er tijdens de zwangerschap bijgekomen zijn.

De nadelen
Natuurlijk heeft borstvoeding niet alleen maar voordelen, al wegen deze medisch gezien niet op tegen de voordelen. Het lastigste aan het geven van borstvoeding vinden veel moeders dat je er altijd mee bezig bent. Ga je een dagje zonder je baby op weg, dan zul je gedurende de dag moeten kolven om lekken te voorkomen. Hoe het geven van borstvoeding verloopt, hangt daarbij volledig af van jouw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Ben je gestresst, dan kun je minder melk aanmaken en dat kan best lastig zijn als je kindje aan de borst gewend is.

Voor partners van moeders die borstvoeding geven is het lastig dat ze op het gebied van voeding niet kunnen bijspringen. Vooral wanneer je baby ’s nachts nog regelmatig drinkt, is dit voor de moeder erg vermoeiend. Daarbij geldt voor moeders die borstvoeding geven natuurlijk dat zij nog steeds aangepast moeten eten; de baby krijgt immers deels binnen wat de moeder eet en drinkt. Alcohol en kruiden zijn zolang borstvoeding gegeven wordt dan ook uit den boze.

Het alternatief: flesvoeding
Veel mensen zien af van borstvoeding omdat er tegenwoordig prima alternatieven te verkrijgen zijn in de vorm van flesvoeding. Hoewel veel baby’s hier prima op functioneren, is het nog steeds zo dat borstvoeding beter voor kinderen is. Dit komt voornamelijk door afweerstoffen die in moedermelk aanwezig zijn en de baby beschermen tegen verschillende ziektes. Bovendien maakt de baby door het contact met de moeder het hormoon oxytocine aan, waardoor het zich veiliger voelt.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Leave a Reply