Babyzwemmen: gezond of niet?

onderwater

Zwemmen met je pasgeboren baby: is dit goed of juist niet? De voor- en nadelen op een rij.

Omstreden onderwerp
De afgelopen jaren is er nogal wat om babyzwemmen te doen geweest. Jarenlang werd beweerd dat zwemmen goed is voor baby’s om de spieren van het kind te ontwikkelen en de baby te laten wennen aan water. Vorig jaar kwamen onderzoekers er echter achter dat zwemmen voor baby’s ook een nadeel heeft: het chloor van zwembaden zou schadelijk zijn voor de huid.

De voordelen
Baby’s hebben veel baat bij beweging en een goede manier om kinderen te laten bewegen, is om eens per week naar het zwembad af te reizen. In het water bewegen mensen namelijk gemakkelijker en kan er worden getraind zonder dat dit veel druk op de gewrichten oplevert. Doordat baby’s in de baarmoeder gewend zijn geraakt aan water, vinden veel kinderen het zwemmen heerlijk en dit maakt van een bezoek aan het zwembad ook nog eens een leuk uitje.

Kinderen die van kleins af aan hebben gezwommen, voelen zich beter in het water dan kinderen die niet aan het zwembad gewend zijn. Sommige kinderen ontwikkelen als peuters een angst voor water omdat ze het zijn ontwend. Een kind dat al jong leert zwemmen, kan zichzelf beter redden in het water en dit is uiteraard voordelig voor de veiligheid van het kind.

De nadelen
Vorig jaar bracht de Belgische Hoge Gezondheidsraad naar buiten dat het schadelijk is om baby’s te laten zwemmen in zwembaden. De grootste boosdoener hierbij is het chloor dat in baden gebruikt wordt. Dit is volgens onderzoekers schadelijk voor de longen van de baby, aangezien deze in het eerste levensjaar nog volop in ontwikkeling zijn.

De chloor zou tevens een negatieve invloed hebben op de huid van de baby. Kinderhuid is vijf keer zo dun als volwassenenhuid en raakt dan ook sneller geïrriteerd. Het zou hierdoor kunnen gebeuren dat het kind door het zwemmen uitslag ontwikkelt. De beste manier om dit te voorkomen is door na het zwemmen uitgebreid te douchen en de huid te verzorgen met zalf.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Leave a Reply