Babygeur en de hersenen

0 Mamakind Babygeur en de hersenen

Een Japans onderzoek suggereert dat de geur van een baby ervoor zorgt dat moeders zich verzorgender gaan gedragen. De geur is dus niet alleen heerlijk, maar ook nuttig!

Stoffen en geuren
De studie aan de Universiteit van Nagasaki werd uitgevoerd op basis van een geurtest. Achtendertig vrouwen werden geblindoekt en moesten aan verschillende stoffen met geurtjes ruiken. Vervolgens werd ze gevraagd aan welke stoffen ze lichaamsgeur roken. Ook werd de hersenactiviteit gemeten in het deel van het brein dat sociaal gedrag beheerst.

Hersenactiviteit
Op de stofjes waren drie geuren te herkennen: een neutrale geur, de lichaamsgeur van een man en de geur van een baby. De vrouwen die zelf moeder waren bleken beter in het herkennen van de babygeur en hadden tevens meer hersenactiviteit dan de kindloze vrouwen. Hieruit blijkt dat de activiteit van het brein verandert als vrouwen moeder worden.

Omgang met stress
Cynthia McVey, een psycholoog aan de Universiteit van Glasgow, denkt dat de activiteit moeders helpt om met de spanning die bij een baby komt kijken om te gaan. ‘’Vooral in de eerste tijd na de bevalling is het moederschap erg stressvol. De activiteit in de hersenen betekent dat moeders zich rationeler en verzorgender gaan gedragen, wat ze helpt in de omgang met hun kindje.’’

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , , ,

Abonneer op onze Blog

Altijd op de hoogte blijven van Mama & Kind? Dat kan via onze RSS-feeds.

Nog geen reacties.

Leave a Reply