Alles over zwangerschapsdiabetes

Mamakind Alles over zwangerschapsdiabetes

In Leipzig werd deze week een baby van maar liefst 6,1 kilo geboren. De oorzaak van dit gewicht? Zwangerschapsdiabetes, een aandoening waarmee 2% van alle zwangere vrouwen te maken krijgt.

Herkennen en behandelen
Hoewel het geen veel voorkomende afwijking is, kan het geen kwaad om als zwangere vrouw geïnformeerd te zijn over zwangerschapsdiabetes. Een op de vijftig zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken, maar velen weten hier pas na de bevalling vanaf. Tijdens de zwangerschap kan echter al veel gedaan worden om vervelende situaties voor moeder en kind te vermijden. Het is dan ook de moeite waard om de tekenen zo vroeg mogelijk te herkennen!

Tijdelijke diabetes
Bij zwangerschapsdiabetes ontwikkelen zwangere vrouwen een hoge bloedsuikerspiegel die ze vóór hun zwangerschap niet hadden. Dit brengt hormonale veranderingen met zich mee die ervoor zorgen dat het glucosegehalte in het lichaam stijgt. De baby groeit hierdoor sneller dan normaal en is een stuk groter dan gemiddeld, wat complicaties kan opleveren bij de bevalling. De baby moet na de geboorte vaak worden opgenomen in het ziekenhuis om de glucose, waaraan hun lichaam gewend is geraakt, toe te dienen.

Dieet, oefeningen en insuline
Zoals gezegd kan zwangerschapsdiabetes vrij gemakkelijk worden vastgesteld. Als een arts op een echo kan zien dat het kind erg groot is, kan worden besloten om bloedonderzoek te doen. Mocht zwangerschapsdiabetes worden vastgesteld, dan zal de moeder een speciaal dieet moeten volgen en lichamelijke oefeningen moeten doen. In ernstige gevallen kan het voorkomen dat insuline moet worden ingespoten.

Gevolgen
Voor baby’s heeft zwangerschapsdiabetes geen blijvende gevolgen. Moeders kunnen echter wel last blijven houden van een hoge bloedsuikerspiegel. De helft van de vrouwen die ooit zwangerschapsdiabetes hebben gehad, ontwikkelen op latere leeftijd diabetes type 2. Hierop kan regelmatig door de huisarts worden gecontroleerd en de kans op ontwikkeling van de ziekte wordt verkleind door regelmatig te bewegen en gezond te eten.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , ,

Abonneer op onze Blog

Altijd op de hoogte blijven van Mama & Kind? Dat kan via onze RSS-feeds.

Nog geen reacties.

Leave a Reply