Alles over ontpillen

Mamakind Alles over ontpillen

Overweeg je met de anticonceptiepil te stoppen, bijvoorbeeld omdat je zwanger wilt raken? Hou dan rekening met een overgangsperiode waarin je normale cyclus weer op gang moet komen.

Fabels en feiten
Over ontpillen bestaan allerlei verhalen die soms waar, maar vaak ietwat overdreven zijn. Op fora lees je veel uitzonderlijke verhalen en websites staan vol klachten waar de meeste vrouwen nooit last van zullen krijgen. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar bereid je er wel op voor dat je lichaam de hormonen die met de pil gepaard gaan kwijt zal moeten raken. Hoe snel dit gaat, verschilt per vrouw, hoewel je gemiddeld op een ontpilperiode van drie tot zes maanden kan rekenen.

Geen echte ongesteldheid
De pil heeft ervoor gezorgd dat je natuurlijke maandelijkse cyclus platgelegd is. Dit houdt in dat er bij slikkers van de pil geen eisprong plaatsvindt en het baarmoederslijmvlies een andere consistentie krijgt, waardoor spermacellen zich er minder goed aan kunnen hechten. De maandelijkse bloedingen in de stopweek zijn dan ook geen echte ongesteldheid, maar een onttrekkingsbloeding waarbij baarmoederslijmvlies afgevoerd wordt.

Nieuwe hormoonproductie
Als je met de pil gestopt bent, zul je waarschijnlijk niet meteen een normale ongesteldheid ervaren en zal de eerste bloeding nog een onttrekkingsbloeding zijn. Na deze ‘nepongesteldheid’ kan het even duren voordat de volgende bloeding plaatsvindt omdat je lichaam even tijd nodig heeft om haar eigen hormoonproductie weer op gang te krijgen. Bij de ene vrouw duurt dit amper een maand, terwijl anderen er twee of soms wel drie maanden op moeten wachten. Enkele weken nadat er weer een eisprong plaatsvindt, zul je weer een normale ongesteldheid ervaren.

Onregelmatigheid en klachten
Doordat je lichaam de hormoonproductie opnieuw op gang moet brengen, kunnen de eerste ongesteldheden erg onregelmatig zijn. Ook hebben veel vrouwen iets meer last van de typische maandelijkse klachten dan toen ze aan de pil waren. Doordat de bloeding in de stopweek geen echte ongesteldheid is, gaat deze met minder buikkrampen, hoofdpijn en puistjes gepaard. Als je met de pil stopt, kunnen deze kwaaltjes terugkomen of heviger dan gewoonlijk zijn.

Enkele maanden geduld
Zoals gezegd moet de natuurlijke hormoonproductie van je lichaam in de eerste maanden na het stoppen met de pil even op gang komen. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat je binnen een paar weken zwanger zult zijn en hierin zul je dan ook geduldig moeten zijn. Reken erop dat het minimaal drie tot zes maanden duurt voordat je lijf weer op orde is en je eventueel zwanger zult raken.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , , ,

Abonneer op onze Blog

Altijd op de hoogte blijven van Mama & Kind? Dat kan via onze RSS-feeds.

Nog geen reacties.

Leave a Reply