Verantwoord Zonnen

Een mooi kleurtje opbouwen lijkt onschuldig, maar zoals velen weten schuilen er ook gevaren in zonnebaden. Het is bekend dat teveel zon het risico op huidkanker vergroot en het de huid sneller laat verouderen. Ben je toch van plan te zonnebaden, doe dit dan verantwoord door onderstaande tips op te volgen.

verantwoord zonnen

Bepaal je huidtype
De één verbrandt al na een paar minuten in de zon; de ander kan gerust een middag in de zon doorbrengen zonder gevolgen. Als je weet welk huidtype je hebt, kun je van tevoren goed inschatten hoe lang je kunt zonnen en welke beschermingsfactor je moet gebruiken. Op de website van KWF Kankerbestrijding kun je een korte of uitgebreide test doen voor een passend advies bij jouw huidtype. http://preventie.kwfkankerbestrijding.nl/verstandig-zonnen/Pages/huidtype-test.aspx

Goed smeren
Of je nou snel verbrandt of niet: iedereen zou zijn huid moeten beschermen met een zonnebrandcrème. Wees vooral niet te zuinig met smeren en doe dit niet op het allerlaatste moment. De meeste zonnebrandcrèmes hebben een half uur nodig om in te trekken. Neem je tussen het zonnebaden door een verfrissende duik in het zwembad of de zee? Vergeet je huid niet opnieuw in te smeren; ook als de zonnebrandcrème waterproof is. Water, zand en kleding verminderen de werking van de crème.

Voorkom een zonnesteek
In het hoogseizoen kan het, voornamelijk in het buitenland, erg heet zijn in de volle zon. Een zonnesteek is iets dat je maar beter kunt vermijden. Zorg dat je voldoende drinkt, installeer je bedje onder een grote parasol, draag een hoed of pet, of nog beter: zoek de schaduw op. Misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn kenmerken van een zonnesteek. Ga bij de eerste verschijnselen meteen uit de zon om erger te voorkomen.

Behandelen na het zonnen
Neem na het zonnen even de tijd om je huid te behandelen door een douche te nemen en je in te smeren met een aftersun of bodylotion. Behalve dat je huid hierdoor minder droog aanvoelt, blijft het verkregen kleurtje langer zichtbaar.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , ,

Nog geen reacties.

Leave a Reply