Vijf tips voor de werkende (aanstaande) moeder

Mamakind Tien tips voor de werkende moeder

Bepaal wat je wilt
Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom is het verstandig om te weten wat je wilt vóórdat je baby er is, of liever nog voordat je überhaupt zwanger bent. Overleg met je partner hoe je het combineren van werk en gezin wilt aanpakken en maak een plan. Gaat één van jullie minder werken? Leveren jullie allebei uren in? Denk hier goed over na!

Lees je in
Weet je niet zo goed wat er zoal bij het combineren van werk en gezin komt kijken? Lees dan een (of natuurlijk meerdere) van de boeken die over het onderwerp geschreven zijn. Zo zijn ‘Handboek voor de werkende moeder’ en ‘Mama moet werken’ makkelijk op Bol.com te bestellen. Hierin lees je over de persoonlijke ervaringen van twee werkende moeders, maar vind je ook praktische tips.

Bereid je voor
Misschien een open deur, maar: wacht niet met het regelen van zaken tot je baby er is. Kies je voor een crèche, dan kun je niet vroeg genoeg zijn met inschrijven. Heb je liever een oppas? Bekijk dan alvast waar je die het makkelijkst vindt. Mocht je minder willen werken, overleg dan alvast de mogelijkheden met je baas.

Kies je strategie
Volgens hoogleraar Suzanne de Janasz zijn er zes strategieën die je kunt toepassen als je een goede balans wilt vinden bij het combineren van werk en gezin: jongleren, afwisselen, uitbesteden, bundelen, techflexing en simplificeren. Kies voor de strategie die bij je past, al hoeft dit niet te betekenen dat je dezelfde strategie jarenlang vast moet houden.

Liever geen ontslag
Wil je tijdelijk stoppen met werken en je baan pas weer oppakken als je kind iets ouder is? Dat is misschien niet de verstandigste strategie. Als je een paar jaar uit het werkritme bent, is het lastig om opnieuw werk te vinden. Bovendien is het moeilijk om jezelf én je kind door zo’n grote verandering heen te loodsen.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Leave a Reply