Vijf tips om geduldiger te zijn

Mamakind Vijf tips om geduldiger te zijn

Als de stress van het ouderschap je naar het hoofd stijgt, kan je weleens uit je slof schieten. Wil je dit voorkomen en geduldiger met je kinderen omgaan? Lees dan onze vijf tips.

Richting kookpunt
Je kind heeft uitgevonden dat hij “nee” kan zeggen of simpelweg kan weigeren dingen te doen. En hoewel je voet bij stuk houdt, is je zoontje koppig en weigert hij elke avond weer zijn groente op te eten. Hoe je ook probeert hem zover te krijgen om te eten, elke avond voeren jullie standaard een hevige strijd aan de keukentafel. Je probeert je geduld te bewaren, maar het begint je op te breken. Hoe je toch volhoudt? Door de volgende vijf tips op te volgen.

1. Tel tot tien
Het is misschien een cliché, maar vaak helpt het om even tot jezelf te komen. Schreeuwt je kind in een onredelijke bui de boel bij elkaar, begin dan niet meteen terug te gillen, maar neem even wat afstand, haal een paar keer goed adem en los de situatie dan rustig op. Het zijn misschien maar een paar seconden rust, maar die kunnen je wel inzicht en nieuwe energie geven!

2. Beoordeel fouten
Je mag dan geduldig willen zijn, dat wil nog niet zeggen dat je alles van je kind hoeft te pikken. Dreig je je geduld te verliezen of uit je slof te schieten, bedenk je dan eerst of je kind dit wel verdiend heeft door zijn of haar fouten te beoordelen. Heeft je zoontje per ongeluk zijn appel in de zandbak gegooid? Dat vraagt om een andere reactie dan wanneer hij het expres heeft gedaan.

3. Neem tijd en ruimte
Veel ongeduld is gebaseerd op stress en die stress komt vaak voort uit druk. Dit kan tijdsdruk zijn, maar bijvoorbeeld ook druk die je jezelf oplegt. Klinkt dit herkenbaar? Dan is de oplossing simpel: geef jezelf simpelweg wat lucht door de tijd en de ruimte voor dingen te nemen. Geef jezelf ’s ochtends bijvoorbeeld geen 5 minuten om naar school te fietsen, maar maak daar een kwartier van. Dat maakt die fietstocht een stuk ontspannener, voor zowel jou als je kind.

4. Leer je kind te wachten
Een geduldig kind kan je aardig wat stress schelen en dit zorgt ervoor dat ook jij rustiger en geduldiger wordt. Leer je kind dan ook van jongs af aan om geduld te hebben. Dit kun je op een simpele manier doen, namelijk: door je kind af en toe te laten wachten. Kom niet altijd direct aanrennen als je kind je roept, maar leer ze dat je soms ook eerst iets anders moet doen.

5. Wees geduldig met jezelf
Hoe goed je de bovenstaande tips ook probeert op te volgen, af en toe zul je nu eenmaal je geduld verliezen. Ook jij hebt nu eenmaal grenzen. Dat maakt je menselijk en het is helemaal niet erg dat ook je kind weet dat je geen superman- of vrouw bent. Je zult door het lezen van dit artikel niet op slag geduldig worden en dat moet je ook niet van jezelf eisen. Geduldig worden is een proces waar grappig genoeg geduld voor nodig is.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Leave a Reply