Muziek en de ontwikkeling van uw kind

Mamakind Muziek en de ontwikkeling van uw kind

Er wordt veel geschreven over muziek en haar invloed op de ontwikkeling van kinderen. Wat zijn nu de fabels en wat de feiten? Lees het hier!

Positieve invloed
De laatste jaren wordt er steeds vaker en uitgebreider onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op de hersenen. Zo kan er worden gemeten of het luisteren naar muziek een positief effect heeft, maar ook of het IQ van opgroeiende kinderen wordt verhoogd of verlaagd door het luisteren naar en omgaan met muziek. De uitkomsten van veel onderzoeken? Muziek is erg goed voor de ontwikkeling van kinderen.

Concentratie en emotie
Het luisteren naar en zelf maken van muziek is goed voor verschillende dingen. Zo is bewezen dat kinderen die opgegroeid zijn met muziek beter geconcentreerd kunnen luisteren. Het maken van muziek is voor kinderen een goede emotionele uitlaatklep en is van invloed op het gedrag van kinderen. Kan een kind zich uiten middels muziek, dan is de kans dat het kind op latere leeftijd agressief gedrag vertoont een stuk kleiner.

Motoriek en structuur
Op scholen is er helaas steeds minder aandacht voor het leren maken van muziek. Dit is erg zonde, aangezien het bezig zijn met muziek het leervermogen van kinderen juist bevordert! Bij het maken van muziek wordt het kind getraind in structuren en wordt de motoriek geoefend, waardoor kinderen beter kunnen leren schrijven, maar ook meer inzicht hebben in bijvoorbeeld structuren in wiskundige formules.

De eerste stappen
Bent u overtuigd en wilt u uw kind laten kennismaken met muziek? Dit kan op verschillende manieren. Zorg dat de radio thuis regelmatig aan staat of zorg dat u kindvriendelijke cd’s in huis heeft. Er is tevens speelgoed verkrijgbaar om kinderen kennis te laten maken met muziek, zoals elektrische piano’s of trommels. Is uw kind al iets ouder, dan kan muziekles nooit kwaad. Ga eens naar een muziekwinkel en laat het kind instrumenten uitproberen; de meeste kinderen hebben er veel plezier in!

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , , , ,

Abonneer op onze Blog

Altijd op de hoogte blijven van Mama & Kind? Dat kan via onze RSS-feeds.

Nog geen reacties.

Leave a Reply