Moeten vaders aanwezig bij de bevalling?

Mamakind Moeten vaders aanwezig zijn bij de bevalling

Het is in de afgelopen decennia normaal geworden dat vaders bij de geboorte van hun kind aanwezig zijn. Maar is dit eigenlijk wel zo’n goed idee?

Van ijsberen naar deelnemen  
Tot de jaren ’70 waren mannen niet toegestaan in verloskamers. Ze vervulden het cliché-beeld dat nog vaak in films over die tijd te zien is en brachten urenlang ijsberend in de wachtkamer door. Ergens in de jaren ’80 veranderde dit en tegenwoordig wordt van vaders verwacht dat ze bij de bevalling zullen zijn. Zelfs als ze er zelf niet zo op zitten te wachten, wordt de druk door vrouwen opgevoerd. Is dit echter wel verstandig? Hierover zijn de meningen verdeeld.

Steun en stress
Veel vrouwen vinden het een fijn idee om hun man aan hun zijde te hebben wanneer hun kind geboren wordt. Als steun en hulp, maar een door veel vrouwen aangedragen argument is dat erbij zijn toch wel het minste is wat hij kan doen. Mannen die niét bij de geboorte van hun kind willen zijn, voelen zich vaak alsof ze hun partner in de steek laten, wat alleen maar voor extra stress zorgt.

Langere bevalling
Eeuwenlang werd bevallen gezien als iets wat vrouwen zelf, of samen met andere vrouwen, moesten oplossen. Hoewel we hier tegenwoordig dus anders tegenaan kijken, zit er volgens sommige artsen wel iets in dit oude denkbeeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van de man alleen maar zorgt voor meer stress voor beide partijen, wat er in veel gevallen voor zorgt dat de bevalling langer duurt. Geen pretje voor moeder, vader én kind dus.

Band opbouwen
Veel vaders die wél bij de geboorte van hun kind aanwezig willen zijn, geloven dat dit een essentieel deel is van het opbouwen van een band met de baby. Er zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen dat aanwezigheid de band tussen vader en kind versterkt. Wél zijn er studies gedaan naar de invloed die het ‘samen bevallen’ kan hebben op de relatie tussen man en vrouw en hierbij werden veel negatieve gevolgen ontdekt.

De moraal van het verhaal? Trek je niets aan van wat gewoon of maatschappelijk gewenst is, maar maak je eigen keuze. Lees je in, praat met elkaar en vind een oplossing die voor alle partijen prettig is.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , ,

Abonneer op onze Blog

Altijd op de hoogte blijven van Mama & Kind? Dat kan via onze RSS-feeds.

Nog geen reacties.

Leave a Reply