Kindvriendelijk scheiden

Mamakind Kindvriendelijk scheiden

Een scheiding is voor iedereen verdrietig. Voor kinderen staat hun hele wereld echter op de kop. Je kunt de schade echter beperken door een aantal dingen te doen.

Samen in alle rust
Hebben jij en je man of vrouw eenmaal besloten te gaan scheiden, dan zul je dit de kinderen moeten vertellen. Ga hierbij voorzichtig, maar vooral samen en rustig te werk. Ga aan de keukentafel zitten en vertel de kinderen dat jullie niet meer verliefd op elkaar zijn. Zeg niet dat je niet meer van elkaar houdt! Hierdoor krijgen kinderen het idee dat houden van eindig is en dat jullie ook zouden kunnen besluiten niet meer van hen te houden. Door de woorden ‘verliefd zijn’ te gebruiken, voorkom je dit.

Kindertaal
Hou de mededeling simpel en ga niet teveel op de details over de reden van jullie beslissing in. Je kinderen hebben er niets aan om te weten wat jullie aan elkaar ergert of wat jullie verkeerd gedaan hebben. Gebruik simpele woorden en benadruk vooral dat het feit dat jullie niet meer samen zullen zijn niet betekent dat jullie niet meer van de kinderen houden. Zeg ook duidelijk dat er niemand weggaat en dat beide ouders bij het levens van de kinderen betrokken blijven.

Positief over elkaar
Probeer je niet negatief over de andere ouder uit te laten, maar neutraal of liever zo positief mogelijk te blijven. Kinderen houden immers van allebei hun ouders en raken van negatieve verhalen alleen maar in de war. Bovendien krijgen ze door negatieve uitlatingen het idee dat ze een kant moeten kiezen, waardoor ze enorm onder druk komen te staan. Dit levert ontzettend veel stress en verdriet op, wat je als ouder natuurlijk niet wilt.

Wennen aan het idee
Probeer je kinderen zo vroeg mogelijk over de beslissing in te lichten. Kinderen hebben immers ook tijd nodig om aan het idee te wennen en om vragen te stellen over de situatie. Bovendien zullen ze in zekere zin afscheid moeten nemen van de oude situatie en hierom moeten rouwen. Dit lukt niet als ze pas ingelicht worden als één van de ouders al verhuisd is of als ze zelf hun spullen zullen moeten pakken.

De dagelijkse routine
Probeer de dagelijkse routine van de kinderen tijdens het scheidingsproces zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Zorg bijvoorbeeld dat papa op zaterdag nog bij de voetbaltraining is, dat mama nog steeds dagelijks een verhaaltje voorleest en dat zondag nog altijd patatdag is. Dit biedt kinderen een enorm houvast en geeft ze bovendien het idee dat de scheiding hun volledige leven zal veranderen, wat een ontzettend eng idee kan zijn.

Tijd samen
Hoewel jullie het misschien niet meer zo goed met elkaar kunnen vinden, is het belangrijk om voor de kinderen toch te blijven communiceren. Dit gaat het beste als jullie als gezin nog altijd tijd met elkaar doorbrengen. Organiseer bijvoorbeeld een wekelijks diner of ga in het weekend samen iets leuks doen. Zo hebben kinderen momenten waarop ze beide ouders bij zich hebben, wat ze een veilig gevoel geeft. Bovendien kunnen jullie op deze momenten overleggen over wat er bijvoorbeeld in de levens van de kinderen plaatsvindt. Doe dit laatste echter niet waar je kinderen bij zijn, maar bijvoorbeeld als zij de zandbak omgraven of nadat jullie ze naar bed gebracht hebben.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Leave a Reply