Je kindje zindelijk maken

Mamakind Je kindje zindelijk maken

Het zindelijk maken van je kind is vaak geen enorme opgave. Doe je het echter voor het eerst en heb je tips nodig? Lees dan verder!

Stappen naar zindelijkheid  
Het ene kind heeft het binnen een week voor elkaar, het andere doet er maanden over; zindelijk worden is een onvoorspelbaar proces. Hoe hard je als ouder ook je best doet om het je kind zo makkelijk mogelijk te maken, je zoon of dochter moet zelf willen en eraantoe zijn om zonder luiers door het leven te gaan. Hoe pak je het aan? De volgende stappen geven je een aardig idee.

Koop het potje   
De eerste stap op de weg naar zindelijkheid is het kopen van een potje. Dit is voor kinderen de meest veilige manier om ergens anders dan in een luier zijn behoefte te doen. Bij een wc hebben kinderen vaak het gevoel dat ze kunnen vallen; bij een potje kunnen ze hun voeten stevig op de grond zetten. Om het voor je kind zo leuk mogelijk te maken, kun je hem of haar bij de koop van het potje betrekken. Laat je kindje bijvoorbeeld zijn favoriete kleur uitzoeken of een potje kiezen met zijn favoriete tekenfilmkarakters erop.

Wennen
Eenmaal gekocht is het belangrijk om je kind aan de aanwezigheid van het potje op het toilet te laten wennen en om uit te leggen waar het voor bedoeld is. Om je kindje comfortabel te maken met het potje, kun je hem ermee laten spelen en ervoor zorgen dat hij het altijd zelf kan pakken. Je kunt bovendien beginnen om je kindje af en toe, met kleren aan, op het potje te laten zitten. Zo went hij aan het gevoel en gaat de nieuwigheid en engigheid ervan af.

Uitleggen en uitproberen
Als het potje eenmaal een vast onderdeel van het huishouden is, kun je proberen je kindje zonder kleren op het potje te laten zitten. Zo leert hij dat het uittrekken van zijn broek een deel is van het naar de wc gaan. Blijf ook uitleggen wat de bedoeling van het potje is. Een goede manier om dit duidelijker te maken is om ontlasting uit de luier in het potje te doen. Doe dit op een positieve manier zodat het kind geen druk ervaart, maar wel ziet wat er van hem verwacht wordt.

Positiviteit
Een element dat kan helpen bij het zindelijk maken, is om je kindje te belonen wanneer hij het potje heeft gebruikt. Dit kan door simpele dingen zoals bijvoorbeeld een sticker-systeem waarbij het kindje bij elke plas een sticker op een poster mag plakken. Bemoedigende woorden en enthousiasme helpt uiteraard ook, net als positiviteit en in sommige gevallen veel geduld.

Deel het artikelen met anderen!

Tags: , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Leave a Reply